Ciasto Nutella, czyli rozkosz dla podniebienia. Jak je przygotować?
Są takie produkty, o których można powiedzieć, że kocha je każdy. Na pewno do nich należy Nutella. Ten smaczny krem można jeść nie tylko na kanapkach, ale też na ciastkach. Oczywiście można przejść o krok dalej i przygotować pyszne ciasto Nutella, które niewątpliwie jest rozkoszą dla podniebienia. W dzisiejszym wpisie przedstawimy Wam rady, jak je zrobić.
Dużo Nutelli to podstawa
Nutella jest obłędnie smaczna, obłędnie też słodka, jednak wypieki przygotowane na jej bazie smakują tak dobrze, że zazwyczaj na jednym kawałku się nie kończy. Otóż musicie pamiętać, że aby ciasto się udało i rzeczywiście było wyśmienite nie należy stosować żadnych zamienników, lecz kupić duży słoik Nutelli, czyli ten 250 gramowy. Do tego niezbędne są jeszcze jajka – rzecz jasna od kur z wolnego wybiegu, a na końcu przypominamy, że przyda się także dobry pojemnik do ciasta. Przede wszystkim służy on zabezpieczeniu wypieku, ale chroni też przed jego wysychaniem. O tym, że dobra blacha jest niezbędna chyba nikomu nie trzeba przypominać. W tym przypadku polecamy Wam formy silikonowe. Już teraz powinniście też wiedzieć, że masa będzie bardzo klejąca, ale oznacza to, że wszystko poszło tak jak trzeba. Czas przejść już do pieczenia.
Przygotowanie ciasta – pomysł nr 1
Na samym początku w dużej misce umieszczamy zawartość całego słoika Nutelli. Dodajemy do niej 5 jajek i następnie masę ubijamy na wysokich obrotach. W kolejnym kroku przygotowujemy cukier. Może być trzcinowy, wszak dzięki niemu zyskacie posmak nieco bardziej karmelowy. Otóż dodajemy do masy 4 łyżki takiego cukru i ponownie całość mieszamy. Taka masa ląduje na około 20 minut w lodówce, a Wy w tym czasie ubijacie śmietanę kremówkę na sztywno. Otóż nie dodawajcie żadnego śmietan fixu, nie ma też konieczności dodawania do śmietany cukru pudru. Gdy śmietana jest ubita wyciągamy z lodówki wcześniej przygotowaną masę i dodajemy do niej śmietaną. Teraz mieszamy. Na początek łyżką drewnianą, a dopiero potem mikserem na lekkich obrotach. Oczywiście to nadal nie wszystko, bo teraz należy dodać jeszcze 100 ml mleka. Niekoniecznie musi być to mleko krowie, wszak równie dobrze możecie podstawić na owsiane. Natomiast nie polecamy stosowania mleka kokosowego czy migdałowego, gdyż niestety ciasto traci cały smak i będzie już odczuwalny tylko intensywny posmak migdałów czy kokosa. Skoro masa jest gotowa, no prawie, to czas najwyższy przesiać mąkę i dodać do ciasta około jedną szklankę. Ponownie całość mieszamy, a następnie przekładamy na blachę. Taki wypiek pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.
Przygotowanie ciasta – pomysł nr 2
Skoro jeden pomysł na ciasto już znacie, to czas przejść do kolejnego. Ta wersja jest już zdecydowanie prostsza w przygotowaniu i szybsza. Na pewno również w tym przypadku poszukacie pojemników do ciast. Szczególnie, że nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować oba wypieki. Również w tym przepisie potrzebować będziecie 250 gram Nutelli. Dodajemy do niej pół szklanki mleka, następnie trzy jajka, kawałki pokrojonej w kostkę czekolady (wystarczy 50 gram). Pozostaje jeszcze dodanie połowy kostki masła. Całość mieszamy, a na końcu dodajemy jeszcze szklankę mąki. Teraz masę wystarczy tylko połączyć, używając do tego miksera. Przekładamy ją do blaszki i pieczemy przez około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Zalety ciast Nutella i jedna mała wada
Do zalet na pewno można zaliczyć smak. Takie ciasta są czekoladowe, ale i orzechowe zarazem. Zresztą nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać do niej garść pokrojonych w kosteczkę orzechów włoskich. Wadą takich wypieków niestety jest ich wysoka kaloryczność, ale raz za czas na pewno warto pozwolić sobie na smak rozkoszy w ustach. Jeżeli zależy Wam na udekorowaniu ciasta, to polecamy zastosowanie brokatu cukierniczego, co da efekt glamour. Ale możecie smak ciasta przełamać, dekorując je owocami czy też zmrożonymi kawałkami Nutelli.
Z czym najlepiej smakuje ciasto Nutella? Oczywiście samo, ale można się nim zajadać popijając kawę czy nawet gorącą herbatę. Problem z tym ciastem jest taki, że nigdy na jednym kawałku się nie kończy i cóż, trzeba liczyć się także z tym, że bardzo szybko znika z talerza.